Gönderen Konu: KANSERE KARŞI ARI ÜRÜNLERİ  (Okunma sayısı 9300 defa)

is

  • Yönetici
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 3
    • Profili Görüntüle
KANSERE KARŞI ARI ÜRÜNLERİ
« : 12 Ocak 2021, 14:16:36 »
PROPOLİS(PİREBOLU) NEDİR?

           Pirebolu, arıların, kovanlarının deliklerini ve ağzını sıvamak için yaptıkları, siyaha yakın renkte, yeşil balmumudur. Çocukluğumuzda elimizde yumuşatarak oynadığımız, güzel kokulu, genellikle koyu yeşil renkli bu arı ürünü, karşımıza teknik ifadesi ile, "propolis" olarak çıkmaktadır.

           Propolis, işçi arıların bitki tomurcuk, sap ve yapraklarından topladıkları reçinemsi maddeyi arka ayaklarında depoladıktan sonra kovanda balmumu ile karıştırarak hazırladıkları tamamen doğal bir arı ürünüdür. Genellikle kozalaklı reçineli ağaçlardan toplanır.

           Arılar bu maddeyi kovanda meydana gelen hasarların ve çatlakların onarımı, kovanların koruması amacıyla, kovana girmiş olan yabanî arı ve diğer böcekleri öldürdükten sonra, kovandan atamazlar ise, etrafını pirebolu(propolis) ile kaplayarak, kovanın hijyenini sağlarlar. Peteklerin direncini arttırma amacı ile de kullanırlar. Rengi sarımsı yeşilden koyu kahverengiye kadar değişir. Elde edildiği bitkisel kaynağa göre farklılık göstermekle birlikte genellikle koyu kahverengidirler.

KOVAN NASIL KORUNUR?

           İşçi arılar petekleri bal ile doldurduktan sonra, kovanı dış etkenlerden ve zararlı organizmalardan korumak amacıyla üzerini propolis ile kaplarlar. Böylece dışarıdan girebilecek her türlü zararlı organizmadan kendilerini korurlar. Her ne şekilde kovana girmiş olan böcekleri v.s. yi kovandan çıkaramazlar ise; üzerlerini propolis ile kaplamak suretiyle kovanın steril kalmasını temin ederler.

           Kansere karşı kullanılmaları yanında, bu arı ürünlerinin(polen, propolis, arı sütü), bağışıklığı güçlendirmeleri yönünden de faydaları mevcuttur.

PROPOLİS(PİREBOLU) NASIL ELDE EDİLİR ?

           Arıcılar kovandaki balı aldıktan sonra propolisi kovandan kazıyarak toplarlar. Sonrasında propolis bazı işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hale getirilirler. Toplandığı yerin iklim ve coğrafik özelliklerinin yanı sıra, arıların yararlandıkları ağaçların ve bitkilerin cinsi gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak bileşimi büyük farklılıklar göstermektedir.

           Ancak arılar hangi kaynaktan elde ederlerse etsinler, propolisin M.Ö. 350 yıllarına kadar uzanan bir kullanım geçmişi vardır. Yaklaşık 2370 yıllık bir arı ürünüdür. Görevleri kovanlarda arıların var oluşundan bu yana devam etmektedir.

           Sağlığınız mutluluklarla dâim olsun.

           Saygılarımla. 12.01.2021 17:16

« Son Düzenleme: 24 Kasım 2022, 09:34:30 Gönderen: is »